Karadeniz Holding bünyesinde faaliyetlerine devam eden ve dünyanın en büyük enerji gemileri işletmecileri arasına yer alan Karpowership LNG nakliye tarafını ana şirketten ayırmaya karar verdi.
Karpowership İş Stratejisi Başkanı Mehmet Katmer, bunun için Kinetics adında yeni bir şirket kurduklarını ve 2024’ün sonuna kadar aktif hale getireceklerini söyledi.
Kinetics’in en büyük müşterisinin Karpowership olacağını belirten Katmer, “Ancak Kinetics, basit bir sefer için LNG taşıyıcıları, çoklu ticaret veya hatta üçüncü taraf bir müşteri için varsa yüzen bir depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesi gibi fırsatlara da bakacak” dedi.
“Bu bir LNG platformu”
Yeni yapılanmayı, “Bir LNG platformu” olarak tanımlayan Katmer, Karpowership’in ayrılmaz bir parçası olmaktan ziyade FSRU’larda üçüncü taraf bir müşteriye sahip olmanın “işletmeyi önemli ölçüde değiştireceğini” söyledi.
Katmer, şirketin şu anda LNG’de büyümeyi hedefleyen Kinetics’e tamamen odaklanacak küçük ticari ve teknik ekipler kurduğunu söyledi.
Karmol da parçası olacak
Karpowership’in Japon Mitsui OSK Lines ile birlikte Karmol’u kurduğunu hatırlatan Katmer, Karmol’un da Kinetics’in bir parçası olacağını söyledi.
Dönüşüm için satın alınan veya halihazırda FSRU’lara dönüştürülen 10 ikinci el LNG taşıyıcısından altısının Karmol tarafından ortak kontrol edildiğini ve dördünün ise doğrudan Karpowership’e ait olduğunu belirten Katmer, “Şu ana kadar üç FSRU tamamlandı ve konuşlandırıldı. Biri Brezilya’daki birkaç enerji gemisiyle çalışıyor. İkincisi Haziran 2021’de Senegal’e teslim edildi ve müşteri kullanmaya hazır olana kadar beklemede.
Katmer, üçüncüsünün ise Dominik Cumhuriyeti’nde olduğunu ve ortakların bu bölgede bir kullanım alanı bulmayı umduğunu söyledi.
10 LNG taşıyıcısından biri Karmol’e, diğeri Karpowership’e ait olmak üzere ikisinin ise Seatrium’un Singapur’daki tesislerinde FSRU’lara dönüştürüldüğünü dile getiren Katmer, 154.472 metreküplük Karadeniz LNGT Powership Anadolu’nun LNG taşıyıcısı olarak çalıştığını ifade etti.
Katmer, “İkisi bu yıl satın alınan gemiler ise Karadeniz LNGT Powership Black Sea ve Karadeniz LNGT Powership Marmara olarak yeniden adlandırıldı” dedi.
En büyük geliyor
Karpowership’in yeni bir tasarım üzerinde çalıştığını ve bu iki benzersiz büyüklükteki gemiyi kendi tersanesinde FSRU’lara dönüştürebileceğini de açıklayan Katmer, yeni satın almalarla ilgili olarak da, “Her zaman satın almak için piyasadayız. Piyasayı sürekli olarak izliyoruz” dedi.
2025’de ABD ve ASYA
Karpowership’in hali hazırda Afrika’da büyük varlık gösterdiğini belirten Katmer, şirketin 2025’te özellikle Amerika ve Asya’daki projelere odaklanacağını bildirdi.
Katmer, şirketin ayrıca yapay zeka kaynaklı talebi araştırdığını ve bazı ülkelerin veri merkezi yatırımları olmasına rağmen yeterli güce sahip olmadıklarını, bu nedenle Karpowership’in bunun için de çözümler üzerinde çalıştığını sözlerine ekledi.