Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteklediği, TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu’nun yürüttüğü “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme (DEN-İZ) Programı’nın Marmara Denizi 2024 Yılı Yaz Seferi, 31 Temmuz’da başlayıp 11 Ağustos’ta tamamlandı.
Başta denizlerdeki kıyı suyu olmak üzere deniz suyu ve açık deniz alanlarında ekolojik dengeyi sağlamak için mikroplastik ve çöp parametrelerinde kimyasal ve ekolojik analiz ve değerlendirmelerin yapılması temel amacı ile yürütülen projede 150 farklı uzman görev aldı. 15 farklı araştırma kurumu, üniversite ve kamu kurumu işbirliği ile yürütülen programın 2024 yaz sezonu Marmara Denizi Seferi sonunda; 150 istasyon, 40 fitoplankton, 13 zooplankton, 6 jelly fish ve 32 makrozoobentos ile birlikte 14 mikroplastik, 53 sediman ve son olarak 2 radyoaktivite örneklemesi gerçekleştirildi.
Alınan örnekler TÜBİTAK MAM uzmanları ile birlikte üniversitelerin deniz bilimleri ve su ürünleri fakültelerinde görev alan uzmanlarca incelenecek.