Dünya ticaretinin yüzde 80’den fazlasının deniz yollarıyla gerçekleştirilmesi, gemi inşadan yakıta kadar sektörün tüm paydaşlarını son derece önemli bir noktaya taşıyor. Öyle ki, pandemi döneminde denizciler “kritik çalışan” ilan edildiler ve neredeyse bir dedikleri iki edilmedi, Tabi, “dünyayı döndüren” sektörün doğası gereği de konulan kurallar da, uygulanması da, denetlenmesi de son derece sıkı.
Kuralların yerleştirilmesi ve tekraren pekiştirilmesinin yolu da tartışmasız “eğitim”den geçiyor. Yani yeni gelişme “nasıl yapacağız” sorusunu beraberinde getirirken, bu sorunun sürdürülebilir cevabının en sağlıklı verilmesinin yolu da eğitimden geçiyor.
Eğitimin ortasında bir akademi
İki yıl önce, İTÜ Denizcilik Fakültesi Tuzla Yerleşkesi’nde faaliyetlerine başlayan Delmar Academy, işte bu “eğitim”in tam ortasında yer alıyor.
ISO 23678 – MSC.402(96), Training for Onboard Firefighting Inspection (TOFIN), STCW Basic Safety – STAFF, Çalışma sahalarında iş güvenliği ve çevre koruma (ÇİÇEK), Ship security officer (SSO) ve DELVERSE eğitimlerini hazırlayan Delmar Academy iki yıl içinde Singapur, Malezya, Çin, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Trinidad ve Tobago, Japonya, Polonya ve İtalya’dan ekiplere 120’den fazla eğitim verdi.
Tanınırlığımız sürekli artıyor
Son olarak Cibuti heyetini ağırlayan Delmar Academy’nin Kurucusu Kapt. Arda Akyüz’e göre, eğitimsizliğin yaratabileceği maliyet düşünüldüğünde eğitimin ne kadar önemli olduğu kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Özellikle Uzak Doğu ve Avrupa pazarında tanınırlıklarının giderek arttığını belirten Akyüz, eğitimlerin yüzde 80’inin yurt dışına verildiğini; özellikle Singapur, Çin ve Malezya’dan yoğun talep olduğunu söyledi.
Şu an DELVERS adını verdikleri eğitim paketi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Akyüz; gemi işletme, armatör ve mürettebat yönetim firmalarının işe alımlarını çok kolaylaştıracaklarının altını çizdi.
TOFIN’de oyunu değiştireceğiz
Dünyanın pek çok ülkesinden gelen talepler doğrultusunda yakında servis istasyonlarına yönelik Training for Onboard Firefighting Inspections (TOFIN) kursuna başlayacaklarını belirten Akyüz, böylece üretici firmalarla servis istasyonları arasındaki köprüyü sağlayacaklarını ve denizde emniyet ve eğitim alanında gelecek için büyük bir oyun değiştirici olma yolunda önemli bir adım atacaklarını ifade etti.
Akyüz şunları söyledi :
Akademi desteğiyle farklı bakış açısı
“Tüm eğitmenlerimiz İTÜ’lü akademisyenler ve sektör tecrübesi 20 yılı aşan servis mühendislerinden oluşuyor. İTÜ ile yapılan protokol kapsamında akademisyenler, görevlendirme ile eğitimlerimizde yer alıyorlar. Bu durum bizler için çok önemli. Çünkü sektörün akademik çalışmalarını yapan ve gelişmeleri / yenilikleri takip eden değerli akademisyenlerimiz sayesinde kursiyerlerimize farklı bakış açısı kazandırabiliyoruz. Kursiyerler edindikleri teorik bilgileri, tecrübeli servis mühendislerimizle birlikte pek çok ‘Case Study’ dediğimiz pratik uygulamalar yapabiliyor; deneyimlerini pekiştirebiliyorlar. Bu sayede ilgili konulara tek bir yerden değil, genel bir değerlendirme yaparak bakabiliyorlar”
Her makineye özel eğitim
“Servis mühendislerinin hizmet verdiği makinelerle ilgili birçok üretici var. O yüzden her birinin çalışma mekaniği de farklı. Bütün bu makinelerin kullanma kılavuzları ve teknik şemaları bizde var. Önce case makinemizi gösteriyor. Sonra da kendi çalıştıkları makinelere yoğunlaşıyoruz. Makinelerin benzerlikleri ve farklılıklarına dayalı karşılaştırmalı eğitim verdiğimiz için de gemiye çıktıklarında tüm tipleri öğrenmiş oluyorlar”
IMO’daki regülasyon karşılığı ne?
“En kritik olan kısım da o. Normalde LSA denildiğinde akıllara MSC.402(96) gelir; çünkü bu alandaki ilgili yıllık / 5 yıllık bakımlar / inspectionlar MSC.402(96)’ya göre yapılıyor. Bu kapsamda inspection yani bakım için gemiye katılacak servis mühendislerinin ise, kurala göre, ya direkt olarak üreticilerden ya da ilgili ulusal / uluslararası standartlar kapsamında eğitim alması gerekiyor.
İşte tam da burada ulusal / uluslararası standartlar kısmında devreye biz giriyoruz. 2020 yılına kadar kuralda geçen ulusal/uluslararası standartlar pek belli değildi ve bu sebeple çok fazla kafa karışıklığı vardı. Fakat 2020 yılında ISO PAS 23678 standardı duyuruldu ve artık bu belirsizlik de ortadan kalkmış oldu.
Günümüz dünyasında denizcilik endüstrisi çok kritik ve bu sebeple LSA alanında çalışan servis mühendislerinin sayısı da giderek artıyor. Bununla beraber gemilerdeki can kurtarma teçhizatlarının markaları, modelleri ve tipleri de farklılık göstermekte. Dolayısıyla hem artan servis mühendisi sayısı hem ekipman ve marka / model farklılıkları göz önüne alındığında ortak bir standart kapsamında verilen eğitimlerin önemi de en üst seviyeye gelmiş oldu.
Aslında bahsettiğimiz sebeplerden dolayı geçmiş zamanlarda maalesef pek çok kaza yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Hepsi göz önüne alındığında denizde emniyet bilinci ve eğitim ihtiyacının gerekliliği ön plana çıkıyor. ISO23678 henüz yeni olduğu için zamanla sektördeki yerini alacağından eminiz. Hatta, ilgili alandaki tek rakibimizi şimdiden Türkiye’de geçtik. Daha da ötesi, daha önceden rakibimizden eğitim alan servis mühendislerinin büyük bir çoğunluğuyla şimdi biz çalışıyoruz. Uzak Doğu’da ise çalıştığımız servis mühendisleri yüzde 70’e çıktı”
İşimiz anlatan seminerler istiyoruz
Savunma Sanayi ile yolumuzun kesişmesini çok isteriz. Özellikle LSA ve Türkiye üzerinde bir workshop gibi bir eğitim vermek istiyoruz. Yoğunlaştığımız alan ne kadar çok bilinirse Türkiye’ye kazandıracağı katma değer o kadar artacak. Amacımız gerçekten bu iş nereye gittiğini tartışmak”
Hangi eğitimler veriliyor?
Delmar Academy Kurucusu Kapt. Arda Akyüz, verdikleri eğitimleri ise şöyle sıraladı :
ISO 23678 – MSC.402(96) eğitimleri
“ISO 23678 – MSC.402(96) eğitimlerimiz, ISO 23678 standardı kapsamında Initial + Level I ve Level II olmak üzere iki farklı şekilde veriyoruz. Adayların hangi kursa katılacakları, deneyimleri ve tecrübeleri kapsamında belirleniyor. Aktif olarak ClassNK, LR, BV, ABS Academy ve ABS tarafından yetkiliyiz. Çok yakın zamanda klas sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu kursumuzda sadece LSA değil, risk değerlendirme yöntemleri, takım çalışması, iş yeri tehlikelerini anlama, uluslararası kuralları tanıma ve uyumluluk, çevre bilincini artırma ve kaza / olay tespiti, analizi gibi konular da yer alıyor”
Training for Onboard Firefighting Inspection (TOFIN)
“Onboard yangın inspection yapmak isteyen fakat yetkisi olmayan servis istasyonlarına ve servis mühendislerine yönelik bu eğitimimiz toplam üç gün sürüyor. Yangın söndürücüler ve sabit sistemlere ek olarak Immersion Suit, Breathing Apparatus (BA), Self-Contained Breathing Apparatus (SCBA), Pneumatic Line Throwing Device, Lifebuoy ve Lifejacket gibi tüm kalemlerin eğitimini veriyor. Yani, yangın yetkisi olmayan bir servis istasyonu üç günlük eğitimimize katılarak tüm gerekli sertifikaları almaya hak kazanabiliyor ve böylelikle ilgili başvurularını yaparak Onboard FFE için yetki alabiliyorlar”
STCW Basic Safety – STAFF
“Bu eğitimimiz toplam iki gün sürüyor. Eğitimimizde denizde canlı kalma teknikleri, acil durumla mücadele, planlı bakım sistemlerini anlama, can kurtarma teçhizatlarına giriş ve temel seviyede yangınla mücadele gibi konular yer alıyor. Bu sebeple satın alma çalışanlarından servis mühendislerine kadar hemen her denizcilik paydaşıyla çalışabiliyoruz. Ayrıca uluslararası kuralları anlama, denizcilik terminolojisine giriş gibi konular sayesinde de personellerin endüstriye genel bir bakış kazanmalarını sağlıyoruz”
Çalışma sahalarında iş güvenliği ve çevre koruma (ÇİÇEK)
ÇİÇEK, tersaneler için özel eğitim paketimiz olarak çıktı. Tamamen tersaneler için hazırlanmış bir eğitim. Sefine, Beşiktaş ve Karmarine Tersanesi ile yaptığımız görüşmelerden sonra şekillenen bir eğitim oldu. Toplam iki gün süren bu eğitimizde de; ileri seviye yangın, can kurtarma teçhizatları, çevre bilinci ve çevreyle ilgili uluslararası / ulusal kurallar ve yönetmelikler, acil durumla mücadele ve risk değerlendirme yöntemleri gibi konular yer alıyor. Bu sebeple ÇİÇEK daha çok deneyimli diye tabir ettiğimiz senior zabit, teknik müdür, enspektör ve takım lideri gibi denizcilere uygunluğuyla ön plana çıkıyor”
Ship security officer (SSO)
“Gemi güvenlik zabitlerine yönelik ve IMO Model Kurslar kapsamında içeriğin oluştuğu bu eğitim paketimiz ise iki günden oluşuyor. Birinci gün ISM, ISPS Code ve gemi güvenlik zabitinin görevleri gibi konular teorik işlenirken, ikinci günse acil duruma müdahale, kapalı alana giriş gibi pratik uygulamalar yapıyoruz. İkinci ve üçüncü kaptanlar başta olmak üzere denizde güvenlik ve emniyetle alakalı çalışmalar yapan herkes bu eğitim paketimize katılabiliyor”
Yeni mezun, öğrenci ve zabit adaylarına yönelik DELVERSE
“Bu eğitim paketimiz daha çok yeni mezun, öğrenci ve zabit adaylarına yönelik. Eğitimimizde adaylar pek çok farklı kritere göre değerlendiriliyor ve günün sonunda bilgi seviyelerine göre puan alıyorlar. Ardından kümülatif toplanan puanlarına okul notları, İngilizce yeterlilikleri ve sertifikalarıyla katıldıkları etkinlikler gibi alt parametreler ekleniyor. Tüm süreç sonunda ise adaylar pek çok parametre kapsamında değerlendirilmiş ve puanlandırılmış oluyor. Gemi işletme, armatör ve crewing gibi firmalar ise bu verileri kullanarak kendilerini için en faydalı çalışanı bulmak için eleme süreçlerini hızlandırabiliyorlar. Dolayısıyla bu eğitimimizde özel bir başlama-bitiş süresi olmuyor. Şirketlerin parametreleri veya talepleri değişebildiği için düzenlemeler yapıyoruz. Böylelikle aslında özel, firmaya özgü bir programla ilerleyebiliyoruz”