Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde, “Kolay Bayrak Hegemonyasında Türk Uluslararası Gemi Siciline Genel Bakış” adlı bir konuşma gerçekleştiren DİTAŞ Deniz İşletmeciliği Genel Müdürü Hakan Karaca, tüm gemilerinin Türk bayrağı taşıdığının altını çizerek, “Türk Uluslararası Gemi Sicili’nin (TUGS) çok özel ve emsal bir yasa olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Karaca şunları söyledi :
Gemilerimiz tercih ediliyor
“Bütün gemilerimiz kabotajlı değil. Gemilerimizin bir kısmı TÜPRAŞ kirasından çıkarak uluslararası piyasada hizmet veriyor. Hepsi Türk bayrağını dalgalandırmaktan hem güvenlik açısından hem çevre standart konumu açısından piyasada çok önde. Hepsi tercih edilen gemiler. Gemilerden biri karşı komşuda (Yunanistan) hizmet veriyor. Diğerleri uluslararası piyasada. Bazen şikayet ediyoruz ama bir sonraki aşamaya gelmek istiyoruz. O da bir seferberlik demek. Biz DİTAŞ olarak TUGS’tan oldukça memnunuz. Türk Uluslararası Gemi Sicili’nin çok özel ve emsal bir yasa olduğunu düşünüyoruz”
Güçlü devletin varlığı önemli
“TUGS sayesinde istediğimiz sularda idareye, bakanlığa, liman başkanlığına çok rahat ulaşabiliyoruz. Çok güçlü bir devletin yanınızda olduğunu bilmek uluslararası sularda çok özel bir duygu. Bu devletin kendi devletiniz olması Türk bayrağında gemi işletmek daha da özel. DİTAŞ, Türkiye’nin enerji güvenliği üzerine 50 yıl önce kurulmuş. TÜPRAŞ’a hizmet vermenin gururunu, Türk bayrağını dalgalandırmanın gururuyla beraber yaşıyoruz”
700 bin DWT’ye ulaştık
“DİTAŞ olarak yaklaşık toplam 700 bin DWT’lik 16 tankerimiz var. İki barç gemisi işletiyoruz. 23 römorkör ve palamar botumuz var. Filomuzun tamamı Türk bayraklı. 772 çalışanımız var. 440’ı TUGS’a kayıtlı. 558 çalışanımız Türkiye Denizciler Sendikası’na üye”
Seferberliğe ihtiyacımız var
“İki Türk yapımı Türk bayraklı yerli tanker siparişi verdik. Bunları da filomuza ekleyerek ticaretimizi büyütmeye çalışıyoruz. TUGS’da sorunlarımız elbette var ama denizci ülke olma, denizci felsefeye varma amacıyla TUGS’u geliştirebiliriz. Ulusal istihdam, TİP sözleşmesi, borsaya katılabilme, sosyal güvenlik vergilerinin düşürülmesi gibi konular tartışılabilir ve bunu idaremiz, devletimiz değerlendirebilir. TUGS’un gelişecek yanları var. Bizim görüşümüz TUGS’un ve aynı zamanda Türk bayrağının kolay bayrak terimiyle çok çatışmaması. Aynı tonaj barışı gibi bir barışı da ortak anlayışla geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin denizci ülke olması için yoğun çalışıyoruz. Yeni bir seferberliğe ihtiyacımız var gibi görünüyor. Gelişecek yanları var ama mutlu olduğumuzu söylemek isterim”