Kuzey Star Shipyard’ın Yalova tersanesinde yapılan araştırmada Akdeniz’den küresel ısınma ve hastalıktan kaçtığı tahmin edilen sekiz adet Pinna Nobilis (Pina Midyesi) koruma altına alındı.
Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve Yalova Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nün organizasyonuyla toplanan midyeler uygun görülen yaşam alanlarına tekrar ekilecek.
Soyları tehdit altında
Pina Midyesi olarak da bilinen canlılan dünyada sadece Cebelitarık Boğazı ile İstanbul Boğazı arasındaki denizlerde yaşayabiliyor.
50 yıl yaşayabilen ve boyları 120 cm’ye kadar ulaşabilen bu büyük midye türü küresel iklim değişikliği sonucu deniz sularındaki sıcaklık artışlarının tetiklediği bir hastalık nedeniyle tehlike altında. Bu hastalık o kadar hızlı yayıldı ki, 2016 ile 2019 yılları arasında Çanakkale Boğazı ile Cebelitarık Boğazı arasındaki tüm Pinna Nobilis stokları topluca öldü. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği Pinna Nobilis’i kırmızı listeye alarak nesli tükenmekte olan canlı türü olarak ilan etti.
Pinalar şu anda dünyada yalnızca Marmara Denizi’nde yaşamını sürdürüyor. Marmara Denizi’nin özel yapısı ve düşük tuzluluğu bu hastalığın zarar vermesini şimdilik engellemiş gözükse de önlem alınamadığı taktirde soylarının tamamen tükenmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Pinalar suyun içindeki oksijeni alarak, suda bulunan plankton ve diğer parçacıkları süzerek besleniyor, bu esnada da suyu filtre ederek temizliyor. Bir Pina ortalama saatte 6 litre deniz suyunu filtre ediyor. Bu nedenle Pinalar 2021 yılında tüm ekosistemi müsilaj nedeniyle altüst olmuş Marmara için bir iyileşme umudu yaratıyor.