Sadece HD’de
Kasım 2023’ün sonunda Akpet Akaryakıt Mersin Terminali’nde denize uzanan şamandıra ve boru hatlarına çarparak hasar verince mahkeme kararıyla seferden men edilen ve armatörü tarafından da terk edilen Alraqeem adlı genel kargo gemisinde çalışan 13 Suriyeli denizcinin mahrumiyeti nihayet sona erdi.
Denizciler, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF) Türkiye Temsilciliği’nin devreye girmesiyle mahsur kaldıktan sekiz ay sonra, Temmuz 2024’ün sonunda evlerine dönebildi. Geminin ise satış süreci mahkemede devam ediyor.
ITF Türkiye Enspektörü Kenan Dinç yaşananları HaberDenizde.com‘a şöyle anlattı :
Armatör borcu ödeyemiyor
“Alraqeem isimli genel kargo gemisi Mersin Limanı açığında 2023 Kasım sonunda Akpet Akaryakıt Mersin Terminali’nde denize uzanan şamandıra ve boru hatlarına çarparak hasar veriyor. Zarara uğrayan şirketin başvurusu sonucu Alraqeem hakkında mahkeme kararıyla seferden men kararı veriliyor. Armatör bu borcu ödeyemiyor. Ödeyemediği için de gemi aylarca Mersin açıklarında hareketsiz kalıyor. Armatör Alraqeem Shipping S.A isimli bir firma. Geminin International Safety Management firması ise Lord Maritime Denizcilik Ltd. Şti”
P&I sorumluluktan kaçtı
“Mahkeme kararı sonrası gemi adamları armatör tarafından fiilen terk ediliyor. Şöyle ki, armatör ortaklarından biri Suriyeli’ydi ve onunla irtibat halindeydik bu süreçte. Fakat hiçbir somut adım atmamaktaydı. Geminin P&I kulübü ARSENAL-KYRGYZSTAN Insurance Company idi. Fakat o da poliçeyi iptal etmişti. Zaten karşılaştığımız sorunlu tüm gemilerin sigorta şirketi olarak bu şirket karşımıza çıkıyor. Sorumluluktan kaçınıyor ya da poliçeyi iptal ederek görevini yerine getirmiyor. Bu sigorta şirketinin de Türkiye tarafından listeden çıkarılması düşüncesindeyiz”
İçme suları dahi yoktu
“Mürettebatın da tamamı Suriyeliydi. Armatör ITF baskısıyla susuz ve erzaksız kalan gemiye bir miktar kumanya gönderdi. Fakat yine standartların altındaydı. Gemi adamlarının maaşlarını hiçbir surette ödememekle birlikte ülkelerine dönüşü için de hiçbir adım atmadı. Gemi adamları kaderlerine terk edilmiş haldeydiler. Gemi oldukça kötü durumdaydı. Gemi adamları psikolojik bunalım içerisindeydiler. İçme suyu dahi yokmuş bazı günler. Zaten uzun bir süre mürettebatı verdiği sözler ile oyalamış. Mürettebat başta buna inanmış fakat beş ay geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmayınca artık ITF’ olarak bizden yardım istediler”
Limandan da çıkamıyorlardı
“Suriye uyruklu olmaları nedeniyle doğrudan limandan çıkışlarına izin verilmemekteydi. Bizler de vize başvurusunda bulunduk ve mürettebatın evine dönüşü için süreci üstlendik. Liman başkanlığı ile koordineli bir şekilde mürettebatın ülkelerine dönüşleri sürecinde uçak biletleri, vize, konaklama, havaalanına ulaşım ve yemek ihtiyaçları dahil tüm masrafları ITF tarafından karşılanmak suretiyle gemi adamları sekiz ay gemide mahsur kaldıktan sonra Temmuz 2024 tarihinde evlerine gönderildi”