HaberDenizde.com‘un savunma kaynaklarından edindiği bilgiye göre; Türkiye, AB IRINI Operasyonu kapmasında ARKAS’ın Türk bayraklı MV MATILDE A adlı konteyner gemisini denetleme iznini reddetti.
Gemilerde arama için bayrak devletinin iznini şart koşan İrini Operasyonu kapsamında Kasım 2020’de Yunan bir komutan tarafından sevk ve idare edilen harekatta görevli bir Alman fırkateyni, Türkiye’den Libya’ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan ve yine ARKAS’a ait ROSELINA A adlı konteyner gemisine Türkiye’den izin istemeden helikopterle baskın yapmıştı.
Ticari itibarı zedeler hale geliyor
Yaşanan bu rezalet üzerine Türkiye sert tepki gösterdi ve o günden sonra “görüntülü ispat” olmadığı sürece arama izni vermeyeceğini duyurdu.
Her ne kadar IRINI Operasyonu’nun amacı yasadışı silah kaçakçılığıyla mücadele ve Libya’ya silah ambargosunun uygulanması olarak açıklansa da bir süre sonra başta ARKAS olmak üzere önemli Türk firmalarının rastgele durdurulup arandığı, mürettebata kaba davranıldığı ve ticari itibarın zedelendiği bir yapı haline geldiği bildirildi.
Türkiye, Mart 2020’de IRINI Operasyonu’nun başlatılmasından bu yana, Birleşmiş Milletler’in Libya’ya uyguladığı silah ambargosunu uygulamakla görevli IRINI’nin gemilerini denetlemesine 2021’de altı kez, 2020’de üç kez, 2022 ve 2023’te ise iki kez izin vermedi.
İrini Operasyonu nedir?
Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri Akdeniz, IRINI Operasyonu (EUNAVFOR MED IRINI) Birleşmiş Milletler’in Libya’ya silah kısıtlaması uygulaması amacıyla 31 Mart 2020’de başlatıldı. IRINI Operasyonu, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) çatısı altında bulunan bir Avrupa Birliği askerî operasyonu. Operasyonda hava, deniz ve uydu unsurları kullanılıyor.