Türkiye’nin denizleri her yıl yaklaşık 24 bin ton plastik atıkla kirleniyor. Çevreci kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalarda, plastik atıkların büyük bir kısmının, gemilerden, kıyılardan ve iç sulardan denizlere ulaşarak, deniz yaşamını tehdit ederek deniz kirliliğini artırdığı belirtiliyor.
Uzmanlar, plastik atıkların denizlerdeki biyolojik çeşitliliği azalttığını, deniz canlılarının sağlıklarını bozduğunu ve ekosistem dengesini tehdit ettiğini ifade ederek, bu atıkların, insan sağlığı üzerinde de potansiyel riskler oluşturabileceğini vurguluyor.
Plastik tüketiminin azaltılması, geri dönüşüm oranlarının yükseltilmesi ve kıyı temizliklerinin düzenli olarak yapılması gibi önlemlere işaret edilirken, WWF-Türkiye (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), denizlerdeki plastik kirliliğine karşı mücadelesine bu yıl da devam edeceğini bildirdi.
Plastik atıklar, insan sağlığını tehdit ediyor
WWF-Türkiye’den yapılan açıklamada, “Ülkemizin denizlerine yılda 24 bin ton plastik karışıyor. Bu miktar 2.4 milyar PET şişenin ağırlığına karşılık geliyor. Plastik kirliliği sadece doğayı değil, aynı zamanda sağlığımızı da etkileyen ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Plastik atıklar günümüzü ve geleceğimizi tehdit ediyor. Siz de kendiniz, gezegenimiz ve tüm canlılar için şimdi tek kullanımlık plastikten vazgeçin. Plastik atık tehdidinin önüne geçmek birlikte mümkün.
Denizlerdeki plastik kirliliği ile mücadele etmek için sen de aramıza katıl. Kirliliğin boyutunu daha iyi anlamak için yakınında bir sahil sahiplen.” ifadeleri kullanıldı.