İsrail’in Gazze’ye saldırıları nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan geçen gemi sayısı son 6 ayda yüzde 85 azalırken, Ümit Burnu’ndaki trafik süresi 10-12 gün daha uzun olmasına rağmen yüzde 125 artış gösterdi.
Bu durumun Antalya limanını etkileyeceğini ve sürdürülebilir olmadığını belirten Antalya Denizcileşme Platformu Başkanı İzzet Ünlü şunları söyledi :
“Antalya limanı gemi ve deniz taşımacılığı yönünden etkilenecek”
“Global Yatırım Holding’in (GYH) liman iştiraki Global Ports Holding (GPH) Antalya Limanı’nın işletme hakkını 140 milyon dolar karşılığında Katarlı QTerminals’e satmıştı. Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri’nin (Port Akdeniz) Antalya Limanı’nı Ağustos 2028’e kadar işletme hakkı bulunuyordu. 5 Mart 2024 Resmi Gazete yayınlanan karar ile Anayasa Mahkemesi, özelleştirilen limanlarda işletme süresini 49 yıla uzatan düzenlemeyi iptal etti. Bütün limanların işletme hakkının devredilmesinde yüzde 10 yatırım koşulu arandığı göz önünde bulundurursak, Antalya limanı işletmecisi QTerminals’in yatırım zorunluluğunu 10-14 milyon dolar gibi düşünebiliriz. Fakat son zamanlarda bölgemizde yaşanan çatışma ortamı nedeniyle Antalya limanı gemi ve deniz taşımacılığı yönünden etkilenecek ve yatırım yapmayacaktır”
“Diğer bir kriz devlet ile QTerminals arasında yaşanacak”
“Bu çatışma ortamı nedeni ile maliyetlerin artması enflasyonu da tetikleyecek ve fiyat artışları artarak devam edecek. Ayrıca bir kriz de 49 yıllığına uzatılan kullanma hakkı bedelini tahsil eden devlet ile QTerminals arasında yaşanabilir. QTerminals’in Anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen işletme hakkı sorununun nasıl çözüleceğini önümüzdeki günlerde bekleyip göreceğiz”