SÜRMENE Çamburnu Tersanesi’nde 160 dönümlük tersane alanını 13 yıldır atıl bir vaziyette elinde tutan Çebi Tersanecilik yıllardır taşeron firma olarak çalıştırdığı Mİ Marin Firmasıyla mahkemelik oldu.
İddiaya göre, Çebi Tersanecilik 49 yıllığına tahsis olarak aldığı tersane alanında üretim yapmadı, tersane alanının bir bölümünü hukuksuz biçimde taşeron firmaya kiraladı, taşeron firmanın çalıştırdığı elemanları kendi firmasının elemanları gibi gösterdi, firmayla anlaşmazlığa düşünce firmanın iki gemisine el koyup çalışmaları durdurdu.
49 yıllığına tahsis edildi
Trabzon’un önemli noktalarından birisini 49 yıllığına tahsis almasına ve 2 bin 800 istihdam taahhüt etmesine rağmen hiçbir üretim yapmadığı iddia edilen Çebi Tersanecilik üretim yapan taşeron firmayla tahsise aykırı biçimde sözleşme imzalayıp, gemi imalatından para kazandığı söylentiler arasında.
Bitmiş iki gemi bekliyor
Mİ MARİN firması dört yılda 60’ı aşkın gemi ve tekne imalat ederek Trabzon’a 20 milyon dolar kazandırdığını ifade ederken, Çebi Tersanecilik’ in ise devletten tahsis aldığı alanda istihdam yaratmayıp kendilerinden kira ve komisyon aldığını belirtti. Son olarak kendilerinden ek 100 bin dolar daha para istenince itiraz ettiğini söyleyen yetkililer, bunun üzerine Çebi Tersanecilik’in kendilerini tersaneye sokmadığını söylediler. İki teknesine el konulduğunu iddia eden Mi Marin Firması, soluğu mahkemede aldı.
Tersane hala atıl durumda
TGC’DE basın toplantısı düzenleyen Mi Marin Firması, olayın vahim boyutunu anlattı. Beş milyon dolarlık iki teknesine el koyan Çebi Tersaneciliğin haksız ve hukuksuz biçimde kendilerinden talep ettiği 100 bin doları vermedikleri için bu duruma düşürüldüklerini belirterek, kamuoyundan destek istedi. DKİB Başkan Vekili A. Hamdi Gürdoğan ise en başından beri, Çebi Tersaneciliğin o mükemmel arazi üzerinde Trabzon’u oyaladığını söyledi.